To Blog της Μαρίας Πυρουνάκη
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την maria pirounaki   
Τρίτη, 04 Αύγουστος 2015 17:38

...Η κυρία Πυρουνάκη μας πρότεινε να σκεφθούμε ο καθένας τρία λεπτά, κατόπιν να ανταλλάξουμε με τις απορίες ή τις θέσεις μας με τον διπλανό μας και μετά να το συζητήσουμε! Πραγματικά ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Η κυρία Πυρουνάκη συγκέντρωσε σε ένα κείμενο όλα όσα ελέγχθηκαν, εξαιρετικά ενδιαφέρον, που προέκυψε από τις επιμέρους τοποθετήσεις των θεατών. Έμοιαζε σαν να ήταν η άποψη ενός μόνο ανθρώπου. Καταπληκτικό!...

Διαβάστε  περισσότερα εδώ...

 
Ένα δρώμενο με αφορμή...το "Παρα Πέντε"* PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την maria pirounaki   
Πέμπτη, 08 Μάιος 2014 10:08

Συλλογικό Μήνυμα**

Ο πυρήνας είναι ένας και τα πρόσωπα ιδιαίτερα, με δική μας πορεία ο καθένας. Μας ενώνει ο κοινός τόπος – η οικογένεια και μαζί διατηρούμε την ιδιαιτερότητά μας και μέσα από την αλληλεπίδραση βαθαίνει η προσωπική πορεία και αυτό που μας συνδέει είναι το νοιάξιμο. Η ζωή μέσα από την διαφορετικότητα και το νοιάξιμο είναι μια συνεχής αναζήτηση που έχει φόβους, πάθος, λάθη, περιπέτειες. Μέσα από τα σκαμπανεβάσματα βιώνω με αισιοδοξία τις αλλαγές της εξέλιξής μου «μεταλαμβάνοντας» ταυτόχρονα και την πορεία των άλλων. Έρχεται ασφάλεια μέσα από την υποστήριξη αλλά χρειάζεται και αποδοχή μεταξύ μας και εστίαση σε συγκεκριμένο κοινό σκοπό. Γιατί οι εμπειρίες της ζωής είναι καταιγιστικές και η κρίση αγγίζει όλους τους τομείς της ζωής. Την κρίση είναι να την αντιμετωπίζουμε ως χρέος προς τον εαυτό μας με εφόδια την εμπιστοσύνη στο συναίσθημα, την εγγύτητα με τους δικούς μας, την δραστηριοποίηση, τη δικαιοσύνη, την αποδοχή της διαφορετικότητας. Ο φόβος και η αγωνία είναι να γίνουν δημιουργία. Κρίνω την κρίση και δημιουργώ δυναμικά, με ανεξαρτησία, με ανεμελιά, με ευελιξία – η ένταση και η απομόνωση δεν βοηθούν – με αναμορφωμένες στο σήμερα τις καταβολές μου όπως αυτές του ανδρισμού και της θηλυκότητας. Όταν δεν ξέρω τι είμαι, ίσως μου το ψιθυρίσουν τα όνειρά μου έτσι ώστε να συνδέσω τα φαινομενικά αντίθετα για να διατηρήσω την ατομικότητά μου και μαζί να είμαι με τους άλλους με άλλον τρόπο. Το κέρδος είναι η ζωή μέσα από τη σχέση. Ξέρω ότι κερδίζω την ζωή έχοντας αποδεχτεί την ύπαρξη του θανάτου. Με αισιοδοξία, ελπίδα και κινητοποίηση ας γίνεται ο φόβος του θανάτου οίστρος της ζωής. Χρειάζεται να υπάρχει το κατάλληλο κλίμα για να εκφραστούν έστω και στο «παρά πέντε» συναισθήματα όπως η χαρά, ο φόβος, η αγάπη, η αγωνία, η λύπη. Στο ξεκίνημα, για να συναντήσω την ζωή ήταν η χαρά. Μετά ήρθε η λύπη της αυτογνωσίας. Μετά η αγωνία, ο φόβος και ξανά ο αρχικός πυρήνας η αγάπη να αγκαλιάζει όλα τα διαφορετικά. Ένα ταξίδι που γυρνάει πλούσιο στην εκκίνησή του όπως ο κύκλος της ζωής.

Για τη συγγραφή του συλλογικού μηνύματος,

Μαρία Πυρουνάκη-Λιωνή, Ph.D.

Κοινωνική Ψυχολόγος,

Ψυχοθεραπεύτρια, Σύμβουλος

*Το κείμενο αφορά δρώμενο βασισμένο στην τηλεοπτική σειρά "Στο Παραπέντε" του Γ. Καπουτζίδη που έλαβε χώρα στις 13/03/2010 στο Χαροκόπειο. Συμμετείχαν: Πενταμελής ομάδα εκπαιδευόμενων του προγράμματος Ειδίκευσης στη Συστημική Θεραπεία Τριλόφου Θεσ/νίκης και οι Χάρις Κατάκη, Κατερίνα Μαριδάκη-Κασσωτάκη, Λεωνίδας Κωλέττης, Μαρία Πυρουνάκη, Ειρήνη Ρέππα.

**Σύνθεση Μαρίας Πυρουνάκης με βάση την συνεργασία μικρών ομάδων.

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 1 από 4